]]>
DILLUNS, 22 DE MAIG, 2017
imprimir
XXVI Fira d’Herbes Remeieres

La plena consolidació d’un projecte.Fa vint-i-sis anys que la Fira d’Herbes Remeieres de Vilanova de Sau iniciava el seu camí, amb incerteses però amb il·lusió. El projecte d’uns quants veïns ha acabat esdevenint la realitat de tot un poble, esperonada per la força de tots aquells que en aquests 26 anys han anat organitzant i col·laborant en aquest esdeveniment.

Després que l’any passat celebréssim el 25è aniversari, amb una de les edicions més exitoses, encetem enguany aquesta nova edició que estarà centrada en la figura de l’herbolari. Com en les darreres edicions l’activitat s’iniciarà amb la ruta botànica, plantes aromàtiques i medicinals de la Vall de Sau, guiada per botànics i el gerent de Naturalwalks. La sortida s’iniciarà a les 8.30 h del matí des de l’Ajuntament del poble i no cal inscripció prèvia.

A les 11 del matí tindrà lloc la conferència a càrrec de Dolors Freixes, herbolària d’Ullà. Una de les activitats més destacades, que ens aproparà a l’ofici de l’herbolari o herbolària. I a les 5 de la tarda el Taller d’olis essencials que realitzarà en Joan Carles Rey, herbolari de Sau i director de la fira.

L’ofici d’herbolari o herbolària

A Catalunya cada vegada queden menys herbolaris o herbolàries, l’ofici ha sofert adaptacions normatives i s’ha hagut de sotmetre al control legislatiu i de qualitat, per adaptar-se als nous temps. Malgrat això ser herbolari o herbolària és molt més que vendre plantes remeieres o proporcionar petites solucions a problemes diaris, suposa un compromís amb l’entorn, amb la natura i amb la sostenibilitat que tan de moda està avui en dia. El respecte per les espècies vegetals que s’utilitzen, per la seva vulnerabilitat en el medi natural, per la seva eficàcia o per la seva toxicitat, fan que l’ofici necessiti de coneixements adquirits i practicats una i altra vegada; a banda que la globalització ens ha fet arribar nous coneixements de plantes “exòtiques” que obliguen al professional a saber-ne sobre la seva utilització, i veure si aquells anunciats beneficis es poden trobar a la nostra “farmaciola” de la mà de plantes autòctones, les quals oferiran de ben segur la mateixa satisfacció, o en cas necessari, aplicar amb saviesa aquests nous remeis i incorporar-los al coneixement ancestral.

El cartell de la XXVI edició, com en els darrers anys sorgeix del procés de participació ciutadana on totes les persones veïnes de Vilanova de Sau i empadronades al municipi,  trien el cartell que representa la fira d’enguany. La proposta presentada per Yolanda Canal va ser l’escollida per aquesta XXVIª edició.

L’organització de la fira ha fet un esforç en augmentar el nombre de firaires i expositors, que aquest any s’aproparà a la quarantena, un bona xifra en comparació amb fires similars, si es té en compte la mida i la infraestructura de Vilanova de Sau. Entre ells alguns de fidels, doncs passen de la vintena d’anys que hi són presents any darrera any, a la Fira d’Herbes Remeieres de Sau.

A més dels concursos ja tradicionals, de Rams de Flors Boscanes i de Truites Casolanes, enguany la fira també es complementa amb activitats pels més menuts i el públic familiar amb un taller infantil a càrrec de l’Associació Catalana de Cases de Colònies.

A la Fira trobareu un munt d’olors, a les pròpies de les plantes aromàtiques i medicinals, cal afegir les que desprenen els aliments i productes naturals i artesanals, que ofereixen els firaires i que ompliran els carrers del poble. No deixeu de venir el diumenge 4 de juny a Vilanova de Sau, la natura en aquesta època ofereix el millor de les seves olors, per la qual cosa us recomanem que feu la ruta botànica programada, que assistiu a les conferències, que gaudiu amb els tallers i sobretot, que passeu un dia ben agradable a Vilanova de Sau.

Darrera actualització: 24/05/2017 08:17
 IMATGES 
AMPLIAR IMATGE
Fira Herbes 2017
Fira Herbes 2017