30a edició de la Fira d’Herbes Remeieres i Productes Artesans

Dimecres, 1 de juny de 2022 a les 00:00

Aquest diumenge, les herbes remeieres i l’artesania tornaran a omplir els carrers del municipi d’Osona en una fira recuperada presencialment després de les dues edicions aturades per la pandèmia.

Aquesta trentena edició comptarà amb un espai gastronòmic amb caravanes de menjar a la zona de l’església, activitats infantils, conferències, demostracions, ruta botànica i diverses parades d’herbes remeieres, artesania i iniciatives locals per tal d’oferir un espai variat que permeti al visitant passejar, conèixer, badar i firar-se.

Les activitats s’iniciaran a primera hora i pels més matiners, no faltarà la tradicional sortida botànica organitzada per l’Herbolari de Sau sota el nom de Plantes Aromàtiques i Silvestres de la Vall de Sau.

Per aquesta edició Joan Carles Rey, químic, professor de Formació Professional i docència Universitària, director de l’Herbolari de Sau, sots-president de l’associació d’Herbolaris Artesans de Catalunya i Herbolari i Perfumista Artesà reconegut per la Generalitat de Catalunya presentarà i dirigirà les següents activitats:

 

Demostració de destil·lació i extraccions d’olis essencials

Els olis essencials són substàncies volàtils extretes de diverses parts de les plantes o bé dels seus fruits (flors, arrels, plantes, etc.) que tenen una composició complexa d’elements orgànics combinats de manera equilibrada.

Estan presents a quasi totes les plantes, en quantitats variables (entre 0,015% i més d’un 20%). Una forma d’obtenir-los és mitjançant una destil·lació per arrossegament de vapor d’aigua, però existeixen altres mètodes que poden ser més
eficients o complementaris.

En aquesta demostració tindreu l’oportunitat de conèixer algunes de les tècniques i mètodes més habituals en l’obtenció d’aquest tipus de substàncies.

 

Conferència vins i licors d’herbes

Què és un licor?

El licor és una beguda alcohòlica que es produeix mitjançant la barreja, maceració i/o la destil·lació de diferents substàncies. En general té gust d'herbes o de fruites, segons la composició. Entre les paraules que poden funcionar com a sinònims de licor ens trobem amb algunes tals com alcohol, ambrosia, beguda, elixir, trinque, nèctar, brou o beuratge, entre d'altres.

La preparació de licors es va idear a Itàlia al segle XIII. En aquella època els licors eren medicaments líquids (liquore en italià significa fluid), extraccions alcohòliques de parts de plantes amb propietats guaridores (fulles, arrels, llavors o fruits), tot això endolcit amb mel perquè el seu gust fos més agradable. En aquella època ja es coneixia que l’alcohol no només era on bon medi de conservació, sinó que també era un bon dissolvent de les substàncies aromàtiques i actives de les plantes remeieres.

Al segle XVIII apareixen les primeres fàbriques de sucre i l’alcohol, el que va popularitzar l’ús casolà d’aquests productes, i per afegit la preparació de licors i vins d’herbes. Durant molts anys aquesta pràctica era habitual a moltes llars, i existien tants licors diferents com preparadors.

Ratafia, Patxaran, Chratreause, Perfecto Amor, Aigua de Xina, Elixir de Offman, Oro Potable, i molts d’altres són noms de licors coneguts (i no tant). En aquesta conferència es podran conèixer algunes de les característiques i formes de
preparació de licors, alhora que descobrir algunes curiositats.

 

Exposició: “infusions i barreges de plantes que cal conèixer"

Quan es fa servir la paraula infusió s'usa per descriure bàsicament una beguda feta en escalfar les fulles d'una planta o vegetal.

La infusió és un dels tres mètodes més habituals de fer una preparació de plantes per prendre de forma oral. Juntament amb la decocció i la maceració, s’engloben en el que
coneixem com a tisanes.

Bàsicament, podem distingir dos grans grups de tisanes (i d’infusions):

  • Les infusions amb propietats medicinals, d’aplicació mèdica o farmacèutica.
  • Les infusions fruïtives o saludables que és poder prendre per gust o com a complement d’un àpat.

Tot i que la tradició, la saviesa, l’herència remeiera, i la ciència, ens han ensenyat que hi ha un moment per a cada herba i que cada herba té el seu moment, en aquesta petita mostra (exposició) es trobarà un recull d’aquelles tisanes (o infusions) que han demostrat la seva eficàcia (o no) per a solucionar alguns trastorns de salut.

No cal dir que els textos que s’exposen són a títol informatiu, i no constitueixen solucions particulars de problemes de salut, que com marca la raó i la prudència haurien d’estar supervisats per un professional de la salut, que sabrà orientar i
recomanar la solució més efectiva a cada cas.


Maria Nicolau presenta: Cuina! O barbàrie

Com acte de tancament de la Fira, Maria Nicolau, cuinera establerta a Vilanova de Sau des de fa 5 anys i al capdavant de la cuina del Ferrer de Tall presentarà el seu llibre: Cuina! O barbàrie. L’acte començarà a les 6 de la tarda a la Sala Polivalent de l’Ajuntament.

“Un llibre que hauria de ser a totes les cases i que ja és un dels més venuts!” així el definia el passat dimarts, el periodista Xavier Graset al programa Més 324.

Maria Nicolau ens obre les portes a una cuina rica, sostenible, apassionada i, sobretot, coherent. Una cuina explicada a través de la història i la ciència, la natura i la tecnologia, els episodis col·lectius i la vivència íntima. Per què l’olla és l’invent primordial de la civilització? Què ho fa que els pastissos s’inflin al forn? Com és que només comprem salmó i lluç, tenint el Mediterrani ple d’altres varietats de peix? En aquest llibre, molt més que receptes, trobareu una cuina que respon a la necessitat de subsistir, però també al goig de compartir i que ens recorda que nosaltres som els últims responsables de la manera com vivim.

Un llibre ple de vida!

 

ACTIVITATS PARAL·LELES

Concursos

Rams de Flors Boscanes

Com cada any, torna el tradicional concurs de Rams de Flors Boscanes que es rebran el mateix dia de la fira. Els rams han de ser amb flors i plantes boscanes de l’entorn del municipi i no poden incorporar espècies protegides.

Instagram

Per tal d’incentivar el contingut digital de la Fira, s’ha creat un concurs d’Instagram on totes les fotografies i vídeos publicats amb l’etiqueta #firaherbes dins el període comprés entre el des del dia 27 de maig i fins al 8 de juny optaran a un àpat per a dues persones en un dels restaurants del municipi.

Bases: https://www.firaherbesvilanovadesau.cat/concurs/

Activitat infantil

Al Parc de Vilanova de Sau, zona recreativa del costat de l’església de Santa Maria hi haurà activitats pels més petits de mans dels monitors de la casa de colònies Can Mateu.

Nous canals de comunicació i difusió

El període de restriccions que hem patit els darrers mesos han servit també per a complementar els canals d’informació entorn de l’esdeveniment i crear la web https://www.firaherbesvilanovadesau.cat/ i les xarxes socials creades específicament per a promocionar la Fira amb el nom @firaherbes a facebook, twitter i instagram.

Totes les activitats de la fira es podran seguir a la xarxa amb l’etiqueta #firaherbes.

Restauració

Per a fer més confortable l’estada i descongestionar la restauració del municipi s’ha creat una zona amb dues caravanes de menjar a la plaça de l’Església amb “El Burrito Català” i “La Caseta Vermella” que complementaran l’oferta gastronòmica del municipi.

https://www.firaherbesvilanovadesau.cat/on-menjar/

Expositors

Una trentena d’expositors ompliran els carrers de Vilanova de Sau amb productes relacionats amb les herbes, remeis casolans, productes artesans i de l’entorn.

https://www.firaherbesvilanovadesau.cat/expositors/

Trobareu la programació i tota la informació al web de la Fira: firaherbesvilanovadesau.cat

Darrera actualització: 01.06.2022 | 11:08