Arrenca la cooperativa de Vilanova de Sau

Dilluns, 18 de març de 2024 a les 00:00

El passat dissabte 9 de març va tenir lloc l'assemblea del Grup Promotor de la Cooperativa de Vilanova de Sau. S'hi van reunir 18 persones i es van resoldre els dubtes que es van presentar.

Es va acordar iniciar els tràmits per constituir una cooperativa a Vilanova de Sau oberta a tothom (persones, comerços, empreses...) que tingui alguna vinculació amb Vilanova de Sau, a l'estil de molts altres pobles de la comarca d'Osona amb la finalitat de crear una comunitat energètica per produir i consumir electricitat d'una instal·lació de plaques solars comunitària. Aquesta cooperativa s'unirà a la cooperativa de segon nivell Osona Energia, que ajudarà en la gestió.

Us transcrivim a continuació el preàmbul dels estatuts que es va comentar, fruit d'experiències d'altres cooperatives de la comarca. Aquest text recull un ampli ventall d'objectius per tal de tenir ja inclosos altres possibles projectes que es vulguin dur a terme en el futur.

 

PREÀMBUL

La Missió de la Cooperativa serà treballar activament per a promoure, impulsar i facilitar el procés de Transició Integral (energètica, social i econòmica) a Vilanova de Sau, en estreta col·laboració amb l'Ajuntament de la població.
Amb els objectius següents:
1. Impulsar projectes i iniciatives que fonamentin un model de consum d'energia completament basat en l'eficiència i l'ús de recursos energètics renovables, majoritàriament locals, per arribar a la supressió de l'emissió de gasos d'efecte hivernacle, en el termini mínim possible.
2. Fomentar l'agricultura, la ramaderia i la silvicultura ecològiques i de proximitat.
3. Promoure el comerç just i el consum responsable i d'àmbit local.
4. Estimular l'economia ètica basada en el bé comú.
5. Promoure la informació i formació de la població en tots aquests aspectes.

Les actuacions que executi la cooperativa estaran sempre subjectes a l'interès general de les persones sòcies, sent la Transició Energètica un objectiu fonamental i central i que ha d'abastar els diferents tipus de consum energètic (tèrmic, elèctric i mobilitat), en tots els àmbits d'activitat, i en el conjunt de tot del municipi.

Les persones sòcies participaran activament i seran el motor de transformació social, econòmica i ecològica en tot el procés de la Transició Energètica Integral a Vilanova de Sau.
Els serveis que rebran les persones sòcies per mitjà de la cooperativa, seran el màxim d'assequibles possibles, de la major qualitat i alta fiabilitat, tot gaudint, d'un entorn més net i sostenible.

L'energia és un bé general bàsic que la cooperativa pretén socialitzar i produir de forma distribuïda. Les persones sòcies de la cooperativa podran ser productores i consumidores d'energia elèctrica, sempre d'origen renovable.

La Cooperativa neix amb la consciència de que s'estan endegant i explorant nous camins per abordar el repte global i urgent de la lluita contra l'emergència climàtica, situant entre els seus objectius o valors, impulsar una nova cultura energètica a Vilanova de Sau, la promoció de l'estalvi energètic i el consum responsable i treballar per a crear una xarxa amb comunitats locals de la comarca d'Osona i de la resta del País, afavorint els intercanvis i l'aprenentatge mutu.

Per votació s'ha decidit el nom de "Cama-rojos" per a la cooperativa.

Ja s'han començat contactes amb l'ajuntament i amb l'Agència Local de la Energia d'Osona per buscar possibles ubicacions de la instal·lació de plaques.

Si voleu unir-vos, deixeu el vostre nom i telèfon de contacte a l'ajuntament i ens posarem en contacte el més aviat possible. És necessari ser soci de la cooperativa per rebre qualsevol dels serveis que aquesta engegui, inclòs el servei d'electricitat que es pugui generar de la instal·lació de plaques comunitària.

 

 

Darrera actualització: 20.03.2024 | 13:30