Cicle de conferències relacionades amb el món medieval i la figura d’Oliba

Dilluns, 13 de setembre de 2021 a les 00:00

La comarca d’Osona ofereix un patrimoni material i immaterial romànic molt destacable. Per tal de donar-lo a conèixer s’han organitzat un cicle de conferències amb l’objectiu de transmetre diferents aspectes del món medieval. Diferents ponents seran els encarregats de presentar la vida en aquesta època a través de diferents temàtiques com són la geografia, la litúrgia, la gastronomia, l’art...

En especial, es parlarà de la figura del bisbe i abat Oliba, una figura rellevant en la vida eclesiàstica i política de la Catalunya Vella dels anys 1000.

Segons Mila Martínez Adán, 1ª tinent d’alcalde de Vilanova de Sau “Es tracta d’un projecte multidisciplinari. De fet, hi ha moltes entitats que s’hi han involucrat. És un projecte que va més enllà de la cultura i del turisme. Vilanova de Sau continua sent per a molts un dels exemples de poble petit amb les seves esglésies: la de Sant Romà submergida sota les aigües del pantà, la de Santa Maria, les ermites de Sant Andreu, la de Bancells i la de Vallclara, una mostra del romànic més rellevant a la Catalunya d’un temps passat”. Àlex Montanyà, conseller de turisme del Consell Comarcal d’Osona i vicepresident de l’Associació Rutes del Romànic (Camí Oliba) afegeix que “La comarca d’Osona és un territori molt ric en patrimoni romànic. Les conferències ens permetran poder donar més coneixements d’aquesta època i ens ajudaran a crear un relat sobre l’empremta del bisbe Oliba a la comarca”. Josep Maria Riba, delegat episcopal del Patrimoni Cultural i vicari general del Bisbat de Vic afirma que “El patrimoni de l’època medieval, encarnat en la figura d’Oliba, és encara molt present i important en la nostra societat actual. Conèixer les seves característiques i les seves raons ens ajuda a entendre el present i a entendre’ns a nosaltres mateixos”.

En total s’han previst vuit conferències que es portaran a terme telemàticament i que es programaran de manera setmanal. La durada serà aproximadament d’una hora. Aquestes videoconferències seran gravades i posteriorment es podran visualitzar quan un ho desitgi. Paral·lelament, també s’han organitzat dos itineraris guiats que permetran descobrir el patrimoni natural i cultural de Vilanova de Sau i les Guilleries. Aquestes activitats tindran places limitades i s’organitzaran amb totes les mesures de protecció pertinents davant la COVID19. Els actes finalitzaran amb un showcooking que permetrà fer una trobada per a tractar els diferents temes exposats en les darreres setmanes.

La participació és gratuïta i cal inscriure’s prèviament a través de la web www.camioliba.cat/actualitat. Les jornades, que s’iniciaran a mitjans de setembre i finalitzaran a inicis de desembre, van adreçades al públic general i busquen poder donar més coneixements sobre el món medieval.

Darrera actualització: 21.09.2021 | 18:02