L'E.N.Guilleries-Savassona regula l'accés de vehicles a la Vall de Sau

Divendres, 16 de juliol de 2021 a les 00:00

La prova pilot es realitzarà del 20 de juliol al 12 de setembre.

Seguint la línia engegada en altres espais naturals protegits, aquest estiu es posa en marxa la regulació d’accés de vehicles a la vall de Sau, a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, per tal de poder garantir la seguretat dels usuaris i residents i la conservació del patrimoni natural i cultural de la zona. La prova pilot es realitzarà entre el 20 de juliol i el 12 de setembre a la presa del pantà de Sau i afectarà ambdues ribes del pantà. ​​​​​​​

L'Àrea d'esplai del pantà de Sau, per la seva singularitat i per la seva situació geogràfica, concentra actualment un elevat nombre de visitants durant la majoria de caps de setmana de l’any, dies festius i temporada d'estiu, amb els consegüents problemes de conservació de l’entorn.

Les mesures que s’estableixen amb aquesta prova pilot, impulsada pel Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal d'Osona, consisteixen principalment en l’establiment d’una normativa específica, d’un sistema de reserva prèvia per les places d’aparcament de l’Àrea d’esplai del pantà de Sau, d'una millor senyalització i d'un reforç de la informació amb un personal d’informació específic a la presa de Sau i a l’Àrea d’esplai.

Els usuaris hauran de reservar obligatòriament l’aparcament fins al mateix dia i mentre hi hagi places disponibles. El preu per vehicle és de 5 euros (inclou places per a minusvàlids) mentre que les motocicletes hauran de pagar 2 euros. Els diners recaptats dels tiquets van íntegrament destinats a cobrir el cost de dos informadors ambientals i dels serveis que s'ofereixen a l'Àrea d'esplai del pantà de Sau, a més de fer accions per mantenir i conservar aquest espai natural protegit.

Per altra banda, quedarà restringit als veïns l’accés motoritzat del camí que va des de la N-141d a la BV-5213 al seu pas per Can Mateu i fins al coll de Terrades, on també es reforçarà amb personal d’informació els dies de més afluència.

El projecte s’anirà ajustant d’acord amb les incidències que vagin sorgint durant aquesta primera temporada d’estiu i, un cop finalitzada, es farà una avaluació del seu funcionament per tal de decidir si se li dona continuïtat en les èpoques de màxima afluència. La resta de dies de l’any es permet l’accés a tots els vehicles que ho desitgin, tot i que seguirà prohibida la pernoctació i l'accés d'autocaravanes a l'Àrea d'esplai del pantà de Sau.
 

Normativa de l'Àrea d'esplai del pantà de Sau i entorns

Normativa general del procés de reserva de l'accés

 • És obligatori reservar si es vol accedir amb vehicle motoritzat a l'Àrea d'esplai del pantà de Sau i entorns en els dies i horaris assenyalats amb restricció d'accés.
 • Es pot fer la reserva en qualsevol moment sempre que hi hagi disponibilitat d'aparcament.
 • El vehicle amb el qual s'hi accedeixi ha de correspondre amb la matrícula entrada en el moment de fer la reserva en línia.
 • En cas que no es pugui utilitzar la reserva, no serà possible la devolució de la taxa.
 • La reserva només serveix per un dia dins l'horari de visita comprès entre les 9 i les 20 h. El vehicle no podrà quedar estacionat dins l'àrea regulada fora d'aquest horari i l’acampada i/o la pernoctació està prohibida per ordenança municipal.
 • Un cop feta la reserva, el vehicle hi podrà accedir una sola vegada a través del punt de regulació d'accés a l'Àrea d'esplai del pantà de Sau i entorns.


Normativa general de l'Àrea d'esplai del pantà de Sau i entorns

 • No és permès fer foc ni utilitzar fogonets o aparells similars (Decret 64/1995, pel qual s'estableixen mesures de prevenció d'incendis forestals i Article 65 del Pla especial de protecció i millora de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona).
 • No és permès acampar (Article 65 del Pla especial de protecció i millora de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona).
 • No és permès pernoctar per motius de seguretat ciutadana i per la conservació de l'Espai Natural.
 • Els usuaris tindran un comportament respectuós envers el medi natural, les persones i els béns.
 • No és permès instal·lar taules, cadires, hamaques, tendals, paravents, tendes, ni infraestructures similars per la conservació de l'entorn natural i del paisatge.
 • No és permès posar música o fer soroll (Article 65 del Pla especial de protecció i millora de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona) per tal de no destorbar la resta d’usuaris ni la fauna present a la zona.
 • No és permès deixar deixalles.
 • No és permès malmetre l'entorn natural, ni arrencar plantes, flors o recollir llenya per utilitzar a la zona habilitada amb barbacoes.
 • No és permès agafar o molestar la fauna salvatge.
 • No és permès fer cabanes amb les restes vegetals arrossegades per les aigües del pantà.
 • No és permès malmetre el mobiliari o els equipaments i serveis.
 • Les mascotes s'han de portar lligades per evitar conflictes amb els altres usuaris, la ramaderia i la fauna de l'Espai Natural.
 • A fi d'evitar la propagació d'espècies exòtiques invasores, les embarcacions han de ser rentades i desinfectades en un moment o altre conforme al protocol de neteja i desinfecció d'embarcacions aprovat per l'Agència Catalana de l'Aigua. També cal tenir en compte el manual de bones pràctiques en matèria de bioseguretat redactat en el marc del Life Tritó Montseny.
 • Per complir amb aquesta darrera norma, el visitant pot posar-se en contacte amb alguna de les empreses turístiques i esportives que desenvolupen activitats al pantà de Sau i que poden oferir aquest servei.
 • Queden restringits tots els permisos de rodatges i de fotografia amb caràcter comercial, així com el vol de drons, a l'obtenció de permisos específics per part de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona i de l'Ajuntament de Vilanova de Sau.

En els enllaços adjunts us podeu descarregar la normativa en format PDF i fer la reserves en línia de l'accés al pantà de Sau

*Font E.N Guilleries Savassona

Darrera actualització: 16.07.2021 | 17:55