L'Espai Natural de les Guilleries-Savassona regula els accessos a la vall de Sau durant la Setmana Santa

Dimecres, 13 d'abril de 2022 a les 00:00

Els dies 9, 10, 14, 15, 16, 17 i 18 d'abril.

El Consorci de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, juntament amb el Consell Comarcal d’Osona, inicia una nova regulació d’accés motoritzat a la vall de Sau durant el període de Setmana Santa (dies 9, 10, 14, 15, 16, 17 i 18 d’abril) després de l’èxit de la prova pilot que es va fer l’estiu passat, entre el 20 de juliol i el 12 de setembre.

Els objectius són preservar el patrimoni natural i cultural de la zona, garantir la seguretat dels usuaris i residents, millorar la convivència entre els diferents col·lectius i oferir als visitants una visita satisfactòria a la natura. La reserva tindrà un preu de cinc euros els vehicles i dos euros les motocicletes.

L'Àrea d'esplai del pantà de Sau, per la seva singularitat i per la seva situació geogràfica, concentra actualment un elevat nombre de visitants durant la majoria de caps de setmana de l’any, dies festius i temporada d'estiu, amb els consegüents problemes de conservació de l’entorn.

Les mesures que s’estableixen consisteixen principalment en l’establiment d’una normativa específica, d’un sistema de reserva prèvia per a vehicles motoritzats per les places d’aparcament de l’Àrea d’esplai del pantà de Sau, d'una millor senyalització i d'un sistema d’informació amb un personal específicament contractat per aquest període i que farà l’acompanyament al visitant.

Els usuaris hauran de reservar obligatòriament l’aparcament i ho podran fer fins al mateix dia mentre hi hagi places disponibles. El preu per vehicle és de cinc euros (inclou places per a minusvàlids) mentre que les motocicletes hauran de pagar dos euros. Els diners recaptats dels tiquets van íntegrament destinats a cobrir el cost dels informadors ambientals i dels serveis que s'ofereixen a l'Àrea d'esplai del pantà de Sau, a més de fer accions per mantenir i conservar aquest espai natural protegit.

Per altra banda, quedarà restringit als veïns l’accés motoritzat del camí que va des de la N-141d a la BV-5213 al seu pas per Can Mateu i fins al coll de Terrades, on també es reforçarà amb personal d’informació els dies de més afluència.

Sistema de control

En fer la reserva prèvia, l’usuari disposarà d’un comprovant amb un codi QR per poder accedir amb el seu vehicle a la vall. L’accés es controlarà mitjançant un lector de codis QR situat a l’aparcament de la presa del pantà de Sau associat a una barrera que s’obrirà automàticament. 

La plataforma de reserva, a més, permetrà el pagament amb targeta, com fins ara, i també l’opció Bizum, amb la idea d’agilitar tràmits. 

En cas que l’usuari tingui una reserva feta amb una empresa que desenvolupi la seva activitat a l’entorn del pantà de Sau, no serà necessari que pagui el preu públic per l’accés.

Darrera actualització: 13.04.2022 | 11:37