Regulació d’accés a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona

Divendres, 23 de juny de 2023 a les 00:00

L'Espai Natural de les Guilleries-Savassona regula aquest estiu, per tercer any, l'accés motoritzat a la vall de Sau. La mesura s’aplicarà tots els caps de setmana de juny a setembre, així com cada dia des del 24 de juliol al 11 de setembre i obliga a pagar a cotxes i motocicletes.

L’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, l’Ajuntament de Vilanova de Sau i el Consell Comarcal d’Osona han acordat regular l’accés motoritzat a la vall de Sau durant l’estiu.

Aquesta mesura es pren durant l’estiu i Setmana Santa, amb l’objectiu de preservar el patrimoni natural i cultural de la vall de Sau, garantir la seguretat dels usuaris i residents, millorar la convivència entre els diferents col·lectius i oferir als usuaris una visita satisfactòria a la natura. Pel que fa al camí de Can Mateu a coll de Terrades, que voreja el pantà, aquest any estarà obert excepte si el municipi Vilanova de Sau entra en nivell 2 o 3 del Pla Alfa que decreta la Generalitat de Catalunya.

Enguany, el sistema de regulació ja es va posar en funcionament a la primavera per tal de fer front a l’anomenat "turisme de sequera" i es va haver d’adaptar a la situació generada per les actuacions que l’Agència Catalana de l’Aigua va haver de portar a terme a l’embassament per tal de mantenir la qualitat de l’aigua de l’embassament. A causa de l'interès despertat per l’emergència del poble l’estiu del 2022 ja es va triplicar el nombre de vehicles gestionats i es van registrar 21.600 visitants, un valor molt superior als 13.300 del 2021.

Reserva prèvia

La regulació estableix una normativa específica i un sistema de reserva prèvia per a vehicles motoritzats per a les places d’aparcament de l’Àrea d’esplai del pantà de Sau. També hi ha una senyalització i un servei d’informació amb personal contractat específicament per a aquest període i que farà l’acompanyament al visitant.

Per accedir a la vall de Sau i l'Àrea d'esplai del pantà de Sau, els usuaris han de reservar obligatòriament l’aparcament i ho podran fer fins al mateix dia mentre hi hagi places disponibles. Els preus són de 5 euros per vehicle (inclou places per a minusvàlids) i 2 euros per a les motocicletes. Hi ha setanta places per a vehicles, deu per a motocicletes i dues per a vehicles de persones amb mobilitat reduïda. En cas que el visitant tingui una reserva feta amb una empresa que desenvolupi la seva activitat a l’entorn del pantà de Sau, no serà necessari que pagui el preu públic per a l’accés.

En el moment de fer la reserva prèvia, el visitant disposarà d’un comprovant amb un codi QR per poder accedir amb el seu vehicle a la vall. L’accés es controla gràcies a un lector de codis QR situat a l’aparcament de la presa del pantà de Sau associat a una barrera que s’obre automàticament.

El pagament es pot fer amb targeta o també mitjançant bizum, per tal d’agilitzar els tràmits. La reserva serveix per a un dia dins l'horari de visita comprès entre les 10 i les 19 h i no es podrà deixar el vehicle estacionat dins l'àrea regulada fora d'aquest horari. A banda, l’Espai Natural recorda que l’acampada i/o la pernoctació estan prohibides.

Els diners recaptats dels tiquets van íntegrament destinats a cobrir una part del cost dels informadors ambientals i dels serveis que s'ofereixen a l'Àrea d'esplai del pantà de Sau, a més de fer accions per mantenir i conservar aquest espai natural protegit.

Darrera actualització: 23.06.2023 | 13:25