Restes arqueològiques de la Vall de Sau

Dilluns, 6 de febrer de 2023 a les 00:00

Vilanova de Sau fa el dipòsit definitiu de les restes arqueològiques de la Vall de Sau, al Museu de Suport Territorial del Ter.

El dijous 2 de febrer, l’Ajuntament de Vilanova de Sau, va portar les restes arqueològiques de la Vall de Sau, al museu de referència comarcal acreditat del Ter, a Manlleu. Les restes fins ara estaven a l’antiga caseta del mestre i en unes condicions no gaire favorables. L’inici de les obres de rehabilitació i adequació de l’edifici, han obligat a buscar una nova ubicació on les condicions de conservació siguin més adients. El fons consta d’unes 70 caixes degudament classificades i etiquetades, on hi ha les troballes de les excavacions que s’han fet a la Vall, des de la primera intervenció al 1982 al Cingle vermell, dirigida per Jordi Estévez, fins a les últimes el 2010 a la Domus del Pi, dirigides per Riker Yll i Mª Eulàlia Subirà Galdacano. També  s’hi troben les del Roc del migdia, el Castell i Sant Romà de Sau.

Tot i així, les restes humanes del mal anomenat Home de Sau, una dona que va viure en aquest indret 11 500 anys enrere. Estan dipositades en Institut Català de Paleontologia humana i Evolució Social (IPHES) de la Universitat Rovira i Virgili. L’esquelet de la dona de Sau, que fa aproximadament un metre i 50 centímetres i es va trobar en bon estat de conservació, en les excavacions  del Cingle Vermell als anys  80.

Ha estat una laboriosa feina d’inventariar i classificar de nou i deixar en perfectes condicions les restes per poder ser dipositades al fons del Museu, aquesta feina ha estat possible gràcies a la col·laboració inestimable de Riker Yll i MªEulàlia Subirà, que l’han portat a terme. Des de l’Ajuntament els hi volem agrair enormement.  També la bona disposició i col·laboració del director del Museu Carles Garcia que ha acollit el fons. Per part de la Generalitat al departament de Cultura en l’àrea d’arqueologia Antoni Caballé ha estat el responsable de transferir el canvi de custòdia dels departaments de Cultura al de Museus.

Fins ara les restes eren responsabilitat pública de la Generalitat i del departament de Cultura, a partir d’ara el manteniment i conservació de les restes seran responsabilitat del departament de Museus i concretament del Museu de Suport Territorial del Ter. El programa de museus de suport territorial té, sobretot, la voluntat de teixir col·laboracions i d’impulsar el treball en equip dins dels diversos territoris com en aquest cas amb l’Ajuntament de Vilanova de Sau.

Darrera actualització: 06.02.2023 | 11:38